Понеділок, 20.05.2024, 01:10
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2012 » Грудень » 17 » Нововведення і сучасні підходи державної реєстрації прав на нерухоме майно
13:31
Нововведення і сучасні підходи державної реєстрації прав на нерухоме майно

     Розвиток ринку нерухомого майна є основою функціонування будь-якої економіки у світі. Впорядкування взаємовідносин в сфері державної реєстрації прав на нерухоме майно та оптимізація обігу нерухомості в цілому, є одним із головних завдань держави в сфері економічної політики. Провідне місце у цьому займає правове регулювання відносин, пов'язаних із державною реєстрацією прав на нерухоме майно.

     Тому і виплаває необхідність у регулюванні відносин, пов'язаних з державною реєстрацією прав на нерухоме майно, перехід на новий, сучасний, якісний рівень у цій галузі. Прийняття Верховною Радою України 11 лютого 2010 року Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень" та інших нормативно-правових актів України які регулюють відносини, пов'язані з державною реєстрацією речових прав на нерухоме майно, дає змогу по новому сприймати поняття державної реєстрації прав, достовірності відомостей про права на нерухоме майно, відповідальності посадових осіб, гарантій держави тощо.
          Державна реєстрація речових прав на нерухоме майно за Законом здійснюватиметься за принципом "єдиного вікна", який полягає у тому, що в одному органі будуть реєструватися всі права та обтяження на нерухоме майно, як на земельні ділянки, так і на об'єкти, розташовані на них.
Відповідно до Закону систему органів державної реєстрації речових прав на нерухоме майно складатимуть спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади з питань державної реєстрації прав.

Відповідно до Указу Президента України від 9 грудня 2010 року N 1085/2010 "Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади" утворено Державну реєстраційну службу України та її територіальні органи на які покладено функції з реалізації державної політики у сфері реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, у сфері реєстрації, легалізації громадських формувань, державної реєстрацій актів цивільного стану громадян, а також функції з реалізації державної політики у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно.

          Відповідно до статті 4 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» обов’язковій державній реєстрації підлягають речові права та обтяження як на земельні ділянки, так і на об’єкти нерухомого майна, розташовані на них, зокрема право власності, право володіння, право користування (сервітут), право користування (найму, оренди) будівлею або іншими капітальними спорудами, їх окремими частинами, іпотека, інші речові права відповідно до закону.

        Згідно з частиною четвертою статті 3 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» права на нерухоме майно, що виникли до набрання чинності цим Законом, визнаються дійсними у разі відсутності їх державної реєстрації, передбаченої цим Законом, за таких умов:
 • якщо реєстрація прав була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення;

• якщо на момент виникнення прав діяло законодавство, що не передбачало обов’язкової реєстрації таких прав.

        При цьому відповідно до частини шостої статті 3 Закону будь-які правочини щодо нерухомого майна (відчуження, управління, іпотека тощо) укладаються, якщо право власності на таке майно зареєстровано згідно з вимогами цього Закону.
          Пунктом 2 розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень» та інших законодавчих актів України» (зі змінами, внесеними згідно із Законом України від 09.12.2011 № 4152-VI) визначено, що державна реєстрація речових прав на нерухоме майно в порядку, визначеному цим Законом, буде здійснюватись з 01.01.2013.
         Відповідно до пункту 3 розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» вказаного Закону до 01.01.2013 державна реєстрація:
          • права власності та права користування (сервітут) на об’єкти нерухомого майна, розташовані на земельних ділянках; права користування (найму, оренди) будівлею або іншими капітальними спорудами, їх окремими частинами; права власності на об’єкти незавершеного будівництва, а також облік безхазяйного нерухомого майна, довірче управління нерухомим майном проводиться реєстраторами бюро технічної інвентаризації, створеними до набрання чинності цим Законом та підключеними до Реєстру прав власності на нерухоме майно;
           • права власності, права користування (сервітут) земельними ділянками, права постійного користування земельними ділянками, договорів оренди земельних ділянок; права користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис); права забудови земельної ділянки (суперфіцій) проводиться територіальними органами земельних ресурсів у державному реєстрі земель;

           • правочинів, іпотек, відомостей про обтяження нерухомого майна проводиться нотаріусами, реєстраторами юридичної особи, яка належить до сфери управління Міністерства юстиції України, відповідно у Державному реєстрі правочинів, Державному реєстрі іпотек, Єдиному реєстрі заборон відчуження об’єктів нерухомого майна, Державному реєстрі обтяжень рухомого майна.

       Безумовно, запровадження системи державної реєстрації речових прав на нерухоме майно в Україні забезпечить вдосконалення та спрощення процедури державної реєстрації земельних ділянок та державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, належний рівень захисту прав власності фізичних і юридичних осіб на нерухоме майно, гарантованих Конституцією України, створення сприятливих умов для розвитку ринкових відносин та поліпшення інвестиційного клімату в Україні.

       Реєстраційна служба Мурованокуриловецького управління юстиції у Вінницькій області знаходиться за адресою: 23400, с.м.т. Муровані Курилівці,  вул. Леніна, буд. 64.( приміщення побуткомбінату, 2-й поверх) тел. 2-14-98.

 

Начальник реєстраційної служби                                  

Мурованокуриловецького районного

управління юстиції                             Олена Пушкар

 

Переглядів: 724 | Додав: reestrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 17
Друзі сайту