Неділя, 19.05.2024, 21:57
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2013 » Лютий » 27 » Питання які задаються найчастіше при реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень
11:48
Питання які задаються найчастіше при реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень
— Чи потрібно знову реєструвати право власності, яке було зареєстроване до 2013 року? Чи справляється плата за проведення державної реєстрації прав, які виникли та зареєстровані до проведення державної реєстрації прав у порядку, визначеному законом?

— Права на нерухоме майно та їх обтяження, що були зареєстровані до 01.01.2013 року, визнаються державою, якщо їх реєстрація була проведена відповідно до законодавства, що було чинне на момент виникнення цих прав, або якщо відповідне законодавство не передбачало проведення державної реєстрації цих прав.
     «Перереєструвати» право власності на нерухомість можна за бажанням власника або в разі якщо виникла необхідність її відчуження. В останньому випадку перереєстрацію прав безкоштовно проводитиме нотаріус, який перевірить інформацію в реєстрах і перенесе її у Державний реєстр прав.
   Зазначимо, що, відповідно до пункту 6 розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону «Про внесення змін до Закону «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень» та інших законодавчих актів України», фізичні та юридичні особи звільняються від сплати державного мита під час проведення державної реєстрації прав, які виникли та зареєстровані до проведення державної реєстрації прав у порядку, визначеному законом.


Одержав в спадщину квартиру. Але не було часу і коштів належним чином оформити в БТІ. Минуло більш як п’ять років. Чи можу звернутися до Держреєстру з проханням про реєстрацію моїх майнових прав? І чи передбачені штрафні санкції за те, що я не встиг оформити право власності відразу?

Ніяких штрафних санкцій не передбачено. Звертайтеся в реєстраційну службу за місцем розташування об’єкта нерухомості з відповідною заявою та необхідними документами, і державний реєстратор вчинить певні дії, пов’язані з реєстрацією ваших прав на нерухоме майно. Необхідно при цьому також сплатити державне мито та плату за надання витягу з Державного реєстру.


— Якщо є Державний акт власності на землю, чи потрібно, щоб він був внесений у Держреєстр, оскільки право власності на земельну ділянку оформляється відповідно до закону про реєстрацію речових прав на нерухоме майно?

— Законом «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», який набув чинності 01.01.2013 року, не передбачено обов’язкової перереєстрації прав власності, які були набуті до першого січня 2013 року. Законом передбачено, що держава визнає права на нерухоме майно, які виникли до набуття чинності цього закону і які були зареєстровані відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення. У разі коли ви будете відчужувати земельну ділянку, той документ, що у вас є (державний акт на земельну ділянку), — це правовстановлюючий документ для здійснення правочинів.


Щоб укласти будь-який правочин щодо земельної ділянки, треба звертатися до Держземагентства чи безпосередньо до реєстратора?

— Для укладання правочину на земельну ділянку вам необхідно звернутися до нотаріуса, який відповідно до законодавства має на те необхідні повноваження. До Держземагентства вам необхідно звернутися за наданням витягу з Державного земельного кадастру.



— Як можна виправити помилку в прізвищі власника, яке зазначене в державному акті на право власності на земельну ділянку?

— У зв’язку з тим, що з 01.01.2013 року територіальні органи земельних ресурсів не здійснюють видачу державних актів на право власності на земельну ділянку, виправлення вказаної помилки можливе лише в судовому порядку.


 - Навіщо потрібно подавати нотаріально завірені копіі правовстановлюючих документів та документів, що посвідчують особу заявника?

— Стосовно порядку засвідчення копій документів, необхідних для проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, листом Укрдержреєстру від 07. 02. 2013 р. № 43-06-15-13 було надано роз’яснення з окреслених питань, з якими можна ознайомитися на офіційному веб-сайті Укрдержреєстру http://www.drsu.gov.ua в підрубриці «Роз’яснення у сфері державної реєстрації речових прав» рубрики «Державна реєстрація речових прав на нерухоме майно».


Переглядів: 1954 | Додав: reestrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 17
Друзі сайту