Неділя, 19.05.2024, 21:09
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2014 » Квітень » 3 » Державна реєстрація землі в Україні спрощується та удосконалюється
09:21
Державна реєстрація землі в Україні спрощується та удосконалюється

Державна реєстрація землі в Україні спрощується та удосконалюється. Але це питання не одного дня і воно потребує нових комплексних ініціатив. Новий порядок державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, що діє з 12 лютого 2014 року, значно спрощує процедуру реєстрації прав, зокрема на земельні ділянки. Так, відповідно до оновленого порядку похідне право на земельні ділянки реєструється у спеціальному розділі реєстру без реєстрації права власності. До цього часу, наприклад, для проведення державної реєстрації права оренди земельної ділянки у зв'язку з продовженням строку дії договору оренди спочатку мала бути проведена державна реєстрація права власності на таку ділянку за відповідним суб'єктом, а тільки потім право оренди на неї. Звичайно, що забезпечити в органі державної реєстрації прав одночасну присутність власника та орендаря ділянки фізично досить складно. Тому орендарю достатньо подати лише вказаний договір. Тобто, в подальшому запроваджені зміни будуть лише прискорювати процес внесення до Державного реєстру прав відомостей щодо права власності та права оренди земельних ділянок.

 Ще одним плюсом нововведень є запровадження процедури видачі на заміну втрачених, пошкоджених чи зіпсованих свідоцтв про право власності на землю, виданих компетентними органами до 1 січня 2013 року, що раніше було неможливим.

 Говорячи про перспективи земельно-реєстраційної системи, то у планах Укрдержреєстру - перенести з Державного реєстру земель до Державного реєстру прав відомостей про земельні ділянки, їх власників та зареєстровані права на них. Такі зміни дозволять державним реєстраторам володіти більш повною інформацією щодо таких об’єктів та значно спростять процедуру реєстрації прав на земельні ділянки. Крім того, планується запровадити можливість подавати заяви про державну реєстрацію прав у електронній формі без потреби в безпосередньому зверненні до органів державної реєстрації прав. Також серед запланованих новацій – відкритий доступ до Державного реєстру прав. Мета – уникнути випадків корупційних зловживань та зменшити витрати фізичних та юридичних осіб під час здійснення ними операцій із земельними ділянками.


 

Начальник реєстраційної служби                                         Олена Пушкар

Мурованокуриловецького районного

управління юстиції


 

Переглядів: 495 | Додав: reestrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 17
Друзі сайту